De pijlers

De vijf pijlers voor succesvol samenwerken

Zangkwaliteit/kwaliteit combineren

 

Het technische stukje. Je moet je stem leren sturen naar de goede toonhoogte in een mooie resonantie. Door technieken aan te leren wordt dat steeds beter.

 

Binnen een organisatie heb je te maken met verschillende niveaus die van elkaar leren en elkaar op sleeptouw nemen. Opleiding en ervaring spelen hier uiteraard ook een rol. Geen onderlinge competitie maar elkaar beter maken

Blenden/balans vinden

 

Alle verschillende stemkleuren moeten met elkaar mengen, in harmonie met elkaar zijn. Je kunt niet altijd de eerste stem zingen. Soms heb je een stem die wat zachter moet ten bate van de leadstem.

 

Binnen het team moet er ook continu gezocht worden naar een goede balans. Iedereen moet haar/zijn input geven en anderen ruimte geven en zelf ruimte innemen.

Ritme/timing

 

Gelijk timen is key. Je spreekt af wanneer je begint en wanneer je stopt. Niet alleen aan het begin en het einde van een nummer maar de hele tijd. Je kunt niet alleen je eigen ritme aanhouden. Beweeg met elkaar mee! En dat is moeilijker dan je denkt.

 

De ene werknemer wil een stuk sneller dan de ander. Degene die niet zo snel gaan hebben meer oog voor details. Daar kun je met elkaar duidelijke afspraken over maken.

Inleving/uitstraling naar klanten


Uiteindelijk zing je om het aan publiek te laten horen. Je wilt het publiek verrassen en de aandacht vasthouden. Je spreekt van tevoren met elkaar af wat je op je publiek wilt overbrengen.


Naar je klant toe wil je een eenduidige uitstraling. Zonder dat medewerkers hun authenticiteit verliezen maak je hier ook met elkaar beleid op binnen je professionele organisatie.

Sociale veiligheid/gezonde sociale cultuur

 

Om als zanger te kunnen groeien moet je je veilig voelen. Anders durf je niet je grenzen te verkennen. Je medekoorleden moeten je ook steunen als je een keer vocaal uit de bocht vliegt. In mijn koren wordt er niet gepest. Als ik merk dat dat aan de hand is krijgt de pester nog 1 kans om zijn of haar gedrag te verbeteren anders volgt er opzegging van het lidmaatschap. 

 

Veiligheid is nodig om te kunnen exeleren. Als je het gevoel hebt dat je geen fouten mag maken dan kun je niet groeien. Als er binnen een bedrijf een pestcultuur heerst zijn er altijd mensen die niet  hun potentieel kunnen halen. Zij worden geblokkeerd door de pesters. Dat kost een bedrijf altijd geld.